Backlinks Plaatsen

De keuze van een rolstoel

Er kunnen allerlei redenen zijn dat iemand in een rolstoel belandt. Soms is het tijdelijk, maar er zijn ook mensen die een rolstoel dagelijks moeten gebruiken. Voor kortdurend gebruik is het niet nodig om een rolstoel op maat te nemen. Een standaard rolstoel is dan voldoende. Wanneer je een rolstoel voor dagelijks gebruikt hebt is een rolstoel op maat zeker aan te bevelen. Je moet immers dagelijks en langdurig van de rolstoel gebruik maken, dan moet het ook zo comfortabel mogelijk zitten.

De afmetingen

Bij een rolstoel kopen voor langdurig gebruik is het belangrijk om de rolstoel in de juiste maten te nemen. Hiervoor wordt gekeken naar de zitbreedte, de zitdiepte en de zithoogte. De zitbreedte is afhankelijk van de breedte van de heupen. De rolstoel mag niet te smal zijn want dan kunnen er drukplekken ontstaan, maar ook niet te breed, om verschuiven te voorkomen. Normaliter geldt de maat van de heupen plus 2 tot 5 centimeter extra in verband met een dikke winterjas. De zitdiepte betreft de lengte van de bovenbenen. Hierbij moet gelet worden dat de zitting niet in de knieholtes afknelt, maar er mag ook weer niet zoveel ruimte zijn dat iemand wegzakt. De zithoogte betreft de onderbenen, gemeten tot aan de grond. Gelukkig zijn de meeste rolstoelen voorzien van voetplaten die verstelbaar zijn. Zo kan gemakkelijk de juiste zithoogte bepaald worden.

Overige zaken om op te letten

Wordt de rolstoel vaak meegenomen in de auto, dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Het gaat dan vooral om hoe gemakkelijk een rolstoel in elkaar te klappen is en uit welk materiaal de rolstoel bestaat. Een rolstoel van staal is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een rolstoel van aluminium. Als de rolstoel veelvuldig getild moet worden is aluminium aan te raden. Voor het comfort is ook de keuze van de wielen belangrijk. Massieve wielen worden aangeraden, want luchtbanden kunnen lek raken of zacht worden.

Comments are closed.