Backlinks Plaatsen

De stijl van BB King

Er zijn talloze verschillende gitaren. Van bijvoorbeeld een akoestische tot elektrische gitaar. Een gitaar dat vaak onderbelicht is, maar eigenlijk onterecht, is de basgitaar. Een goede band kan helemaal niet zonder een basgitaar en er zijn enkele artiesten die bekend zijn geworden om het gebruik van de basgitaar, zoals BB King. De basgitaar is gebaseerd op de contrabas en brengt de lage tonen in een muziekstuk voort. De basgitaar heeft vier snaren die overeenkomen met de laagste vier snaren van een gitaar, alleen een octaaf lager. Vrijwel alle basgitaren zijn elektrisch of semi-akoestisch. Er zijn ook wel akoestische basgitaren, maar die moeten een versterker hebben, anders is het geluid niet te horen.

Het ontstaan van de basgitaar

Vanaf de jaren 30 ontstond een behoefte om de contrabas te vervangen. De contrabas was een relatie zwaar en onhandig instrument om mee te nemen, maar was voor veel bandjes toch onmisbaar. Er werden wat niet succesvolle uitvindingen gedaan, maar uiteindelijk was het het bedrijf Fender dat in 1951 de eerste echte basgitaar uitbracht. Het was ook direct een elektrische basgitaar en werd aanvankelijk niet warm ontvangen. Maar daar kwam snel verandering in met de komst van pop- en rockmuziek. Sterker nog, de basgitaar heeft bij de opkomst van deze muzieksoorten een uitermate belangrijke rol gespeeld.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een basgitaar?

Wil jij een basgitaar kopen, dan moet je aan een paar zaken denken. Belangrijk is dat je naast de basgitaar ook een versterker aanschaft. Zonder versterker brengt de basgitaar geen geluid voort. De versterker regelt het volume, maar bepaald ook in hoge mate welke ‘sound’ je gitaar voortbrengt. Denk ook na over de houtsoort waar je basgitaar uit moet bestaan. Wil je met je gitaar een warme en volle klank bereiken, dan heb je een basgitaar nodig die gemaakt is van zachte houtsoorten Kies je voor een hardhouten basgitaar, dan zal dit een wat hogere, fellere en helderde klant produceren.

Comments are closed.