Backlinks Plaatsen

Wat heb ik aan een heftruck opleiding?

Het volgen van een heftruck opleiding is erg belangrijk.

Het afgelopen jaar is het aantal dodelijke ongelukken door een heftruck gestegen. Onder de slachtoffers van een ongeluk zijn de meeste jonge mannen. Zij hebben weinig ervaring en denken dat ze het apparaat geheel onder controle hebben, dit blijkt dus niet zo te zijn. Ook is het zo dat bij de dodelijke ongelukken vaak kinderen betrokken zijn.

De Erasmus Universiteit heeft aangetoond dat in de meeste heftruckongevallen onveilig gedrag de oorzaak is. De meeste ongevallen kunnen dus voorkomen worden. Dit kan onder andere gedaan worden door het volgen van een heftruck opleiding. Ook andere organisatorische maatregelen zijn mogelijk. Het is nodig om een veiligheidsbewustzijn te creƫren bij het omgaan met heftrucks.

Ook is het nog eens zo dat de meeste ongelukken met een heftruck niet worden gemeld bij de AI (Arbeidsinspectie). De reden hiervoor is dat de werkgevers alleen verplicht zijn ernstige ongelukken te melden. De minder ernstige ongelukken hoeven niet gemeld te worden. Jaarlijks komen er 180 meldingen van ernstige ongelukken bij de AI binnen.

Letsel Informatiesysteem van de Stichting Consument en Veiligheid registreert jaarlijks 1600 ongelukken door heftrucks. De stichting geeft ook aan dat zij het uitermate belangrijk vinden dat werkgevers ervoor zorgen dat zij hun personeel een heftruck opleiding laten volgen.

Een heftruck certificaat kan al binnen twee dagen behaald worden. De geldigheid hiervan is vijf jaar en deze is te verlengen door het volgen van een herhalingscursus. Deze laatste duurt meestal een dag.

Leave a Comment


+ 8 = veertien