Backlinks Plaatsen

Hoe bestrijdt je de hitte?

Het beheerste eventjes het nieuws elf jaar geleden, tijdens de hittegolf van 2006. In een extreem warme periode in juli overleden bijna drieduizend mensen, in enkele weken tijd minstens vijfhonderd sterfgevallen boven normaal. Over de hele maand bekeken betekende het zelfs duizend extra doden, een schrikbarend aantal. Het ministerie van volksgezondheid en het rijksinstituut RIVM reageerden gealarmeerd. Er werd besloten tot het opstellen van een ‘hitteplan’, waarin voorzorgsmaatregelen werden opgesteld mocht een vergelijkbare situatie plaatsvinden. Al snel was het echter weer business as usual.

Grootste oorzaak is niet zozeer de zomerwarmte buiten, maar de hitte die blijft hangen in het eigen huis. In woningen van meer dan honderd jaar oud werd meestal wel rekening gehouden met mogelijke zomerhitte. Dikke muren, luiken voor de ramen, daken met een ‘overstek’. Moderne, geïsoleerde woningen met veel ramen zijn minder toegerust voor warme dagen. En dan wordt het in de komende jaren door de klimaatverandering nog warmer. Bij meer dan 26 graden is het echt aan te bevelen om een ventilator neer te zetten. Boven 30 graden is een airco gewoon nodig.

In nieuwbouw van ouderenwoningen of verpleeghuizen wordt tegenwoordig vaker meteen koeling geïnstalleerd, in de vorm van airconditioning of koel-warmsystemen. De meeste mensen wonen echter in huizen zonder koeling of airco. Daarbij slapen er tegenwoordig ook nog eens veel meer mensen op zolderkamers dan vroeger.

Maar ook in de webwinkel van Shopvoorgezondheid bijvoorbeeld, worden verschillende producten aangeboden die help met koelhouden tijdens het slapen. Ventilerend beddengoed, luchtkoelers en ventilatoren. Ventilatoren zijn al bekend bij mensen, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om een luchtkoeler aan te schaffen. Een ventilator verplaatst namelijk alleen de warme lucht, waar een luchtkoeler de warme lucht echt koel maakt. Dit gebeurd meestal door een waterbak met koud water en eventueel ijs. Een luchtkoeler is effectiever dan een ventilator, maar vele malen goedkoper dan een airco.

Comments are closed.