Backlinks Plaatsen

Spaarrente zal verder dalen

De spaarrente zal de komende maanden verder dalen. In 2012 daalde de spaarrente gemiddeld al met 0,5 procent. De daling van de spaarrente zal doorgaan, de oorzaak is dat er een groot verschil bestaat tussen de Euribor en de spaarrente.

Spaarrente relatief hoog
De lage spaarrente wordt veroorzaakt door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment bedraagt de 1 maands Euribor 0,11 procent en de refirente 0,75 procent. Hierdoor is het voor banken makkelijk om aan goedkoop geld te komen. Zij lenen liever onderling of bij de ECB dan dat spaargeld aantrekken bij particulieren met een hogere spaarrente.

Hoogste spaarrente
De hoogste spaarrente van een vrij opneembare spaarrekening bedraagt op dit moment 2,25 procent en wordt aangeboden door WestlandUtrecht Bank en SNS Bank. Op dit moment biedt de ideele bank Triodos de laagste rente met een spaarrente van 1,0 procent. Ter vergelijking, in februari 2012 bedroeg de hoogste spaarrente nog op 3,20 procent.

Spaarrente en inflatie
De spaarrente is op dit moment lager dan de inflatie. Voor consumenten met een vermogen boven de vrijstelling van 21.000 euro is de situatie nog nijpender. Zij moeten namelijk ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing. Met de huidige spaarrente betekent dit dus dat spaarders een negatief rendement maken met hun spaargeld.

Spaarrente op deposito
Een deposito levert doorgaans een hogere spaarrente op. Dit geldt tegenwoordig niet voor de grootbanken. De grootbanken bieden op dit moment een lagere spaarrente aan op hun deposito’s dan op hun spaarrekeningen. De hoogste spaarrente voor een deposito van 1 jaar wordt momenteel door Argenta en KNAB aangeboden. Hierop bieden zij een spaarrente van 2,50 procent. Vastzetten voor langere tijd levert een hogere spaarrente op die boven de inflatie uitkomt, maar dan kunt u lang niet over uw geld beschikken. Bovendien kan het zijn dat de spaarrente de komende jaren wel iets gaat stijgen. Als u uw geld jaren vastgezet heeft dan profiteert u niet van een stijgende spaarrente.

Comments are closed.