Backlinks Plaatsen

Uw export minibusje wordt omgetoverd in een Afrikaanse Matatu

Veel afgedankte elektronica wordt naar Afrika gestuurd voor Demontage, of voor hergebruik. Dat geldt namelijk ook voor auto’s. Er worden steeds vaker 2de hands auto’s naar Afrika ge-exporteert voor een lage prijs, die auto’s worden daar of uit elkaar gehaald voor onderdelen, of op z’n Afrikaans opgeknapt en als nieuw verkocht.

In veel Afrikaanse landen wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van openbaar vervoer, een eigen auto bezitten is daar ver van gewoon, alleen rijkere mensen kunnen een eigen auto kopen veroorloven. De rest van de bevolking loopt naar zijn werk of maakt gebruik van openbaar vervoer. De auto’s die daarvoor worden gebruikt zijn voor he grootste gedeelte tweedehandse auto’s die uit het Buitenland zijn ge-exporteert naar Afrika. Dat betekent dat als u uw Minibusje verkoopt op een occasion verkopen site,de kans groot is dat het wordt ingekocht door een automakelaar die het vervolgens voor export gaat verkopen.

Minibusjes worden omgebouwd naar Matatu’s in Kenia

Een mooi voorbeeld van Afrikaanse openbaar vervoer zijn de Keniaanse Matatu’s. Het zijn export minibusjes waar 10 mensen in kunnen worden vervoerd, maar die meestal helemaal vol worden gepropt met meer dan 14 man zodat de “conductor” er meer geld aan kan verdienen in een rit. Die minibusjes worden meestal omgebouwd en helemaal versierd met airbrush portretten van bekende zangers en stickers met populaire spreuken, helemaal gepimpt met grote muziek speakers die je van honderden meters al aan hoort komen met hardcore hiphop om jongeren te lokken. De zogenaamde Matatu’s hebben meestal ook een scherm hangen waar de hele dag videoclips op worden afgespeeld. Er worden kapitalen in de versiering, muziek installatie en schermen geinvesteerd terwijl de stoelen vol met gaten zitten, de schuifdeur slecht dicht gaat en alles van alle kanten rammelt. Matatu’s zijn in feite gevaarlijke, rijden disco’s voor jongeren die rond de 30 eurocent per rit kosten en razend populair zijn in Kenia.

Uw auto verkopen of export overwegen?

Mocht uw auto dagwaarde erg laag zijn omdat uw auto al wat jaren oud is, is het misschien wel verstandig om te informeren of uw auto wellicht geschikt is voor export. Dan krijgt u er alsnog een leuk bedrag voor, en u weet in ieder geval dat iemand er nog jaren rijplezier van zal hebben in een ander land. Niet alleen minibusjes zijn interessant voor export, maar ook jongere lease auto’s omdat u recht heeft op BPM teruggave van de belasting. Als u de auto verkoopt voor export krijgt u sowieso een bedrag voor de auto, maar dus ook de BPM teruggave wat tot een hoog bedrag kan oplopen. Dat is ook de reden waarom er steeds meer lease auto’s verdwijnen voor export en niet meer op auto verkoop sites zijn te verkrijgen zoals vroeger.

 

 

Comments are closed.